مقدمه

با گسترش فناوری اطلاعات و وابستگی هرچه بیشتر سازمان‌ها و افراد به این فناوری‌ها، خطرات امنیتی نیز افزایش یافته است. یکی از تهدیدات امنیتی رایج در دنیای دیجیتال، باج افزارها هستند. نحوه کار باج افزار، که یک نوع نرم‌افزار است، به این صورت است که با استفاده از رمزگذاری اطلاعات روی سیستم، هدف خود را رمزگذاری کرده و برای باز کردن آن نیاز به پرداخت یک مبلغ باجگیری دارد. یکی از باج‌افزارهایی که در گذر زمان جهش قابل توجهی داشته، باج افزار MKP است. در این مقاله، به بررسی جزئیات و نحوه کار باج افزار MKP پرداخته می‌شود.

باج افزار MKP

باج افزار MKP یا همان MKPLocker یک نوع باج افزار است که ابتدا در سال ۲۰۱۶ کشف شد و به سرعت جایگزینی برای باج‌افزارهای دیگر مانند Locky و Cerber شد. MKP به‌طور گسترده‌ای توسط هکرها برای حملات هدفمند به سازمان‌ها، شرکت‌ها و حتی کاربران عادی در سراسر جهان استفاده شده است. این باج‌افزار با استفاده از رمزنگاری قدرتمند و الگوریتم‌های پیچیده، فایل‌ها و اطلاعات مهم کاربران را رمزگذاری کرده و سپس برای باز کردن آن‌ها از کاربران مبلغی به‌عنوان باجگیری می‌خواهد.

باج افزار MKP چیست؟

نحوه کار باج افزار MKP

نفوذ: همانند سایر باج‌افزارها، MKP نیز با استفاده از روش‌های مختلفی مانند ارسال ایمیل‌های آلوده، دریافت فایل‌های آلوده و یا بهره‌برداری از آسیب‌پذیری‌های نرم‌افزاری در سیستم‌ها، وارد سیستم هدف خود می‌شود. پس از ورود به سیستم، باج افزار MKP با استفاده از الگوریتم‌های رمزنگاری قدرتمند و کلیدهای رمزگذاری یکپارچه، فایل‌ها و پوشه‌های موجود در سیستم را رمزگذاری می‌کند. این فایل‌ها شامل انواع فرمت‌ها مانند عکس، ویدئو، سند، ارتباطات ایمیل و… هستند و پسوند آن‌ها را به پسوند .MKP تغییر می‌دهد.

ارائه هشدار: پس از رمزگذاری فایل‌ها، باج افزار MKP یک پیغام با هشدار در مورد رمزگذاری فایل‌ها و درخواست پرداخت باجگیری به کاربر یا مدیر سیستم نشان می‌دهد. این پیغام ممکن است به‌صورت پنجره‌های بازشو یا فایل‌های متنی در پوشه‌های مختلف سیستم نمایش داده شود. در این پیغام همچنین اطلاعاتی مانند مبلغ باجگیری، روش پرداخت و مهلت زمانی برای پرداخت باج ارائه می‌شود. این هشدارها به منظور ترغیب کاربران به پرداخت باجگیری و دریافت کلید رمزگشایی است.

پرداخت باجگیری: در صورتی که کاربر یا مدیر سیستم تصمیم به پرداخت باجگیری بگیرد، باج افزار MKP روش‌های مختلفی را برای دریافت پرداخت ارائه می‌دهد. این روش‌ها ممکن است شامل استفاده از ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت‌کوین، اتریوم و… باشد. پرداخت باجگیری معمولاً به‌صورت آنلاین انجام می‌شود و کاربر باید مبلغ باجگیری را به آدرسی که توسط باج افزار MKP ارائه شده است، انتقال دهد. در صورت پرداخت باجگیری، باج افزار MKP ممکن است به‌صورت خودکار، کلیدی برای رمزگشایی باج افزار را به کاربر ارائه دهد تا بتواند فایل‌های رمزگذاری‌شده را بازگشایی کند.

عواقب عدم پرداخت باجگیری: عدم پرداخت باجگیری نیز عواقب جدی برای کاربر یا مدیر سیستم خواهد داشت. باج افزار MKP معمولاً تهدید می‌کند که در صورت عدم پرداخت باجگیری، کلید رمزگشایی فایل‌ها حذف خواهد شد و فایل‌های رمزگذاری شده باقی خواهند ماند. این به‌معنای از بین رفتن دسترسی به فایل‌ها و از دست دادن اطلاعات مهم و ارزشمند است.

پیشگیری و مقابله با باج افزار MKP: برای پیشگیری و مقابله با باج افزار MKP و سایر نوع باجگیری‌ها، رعایت اصول امنیتی و اجرای به‌روزرسانی‌های نرم‌افزاری و سیستم‌عامل، استفاده از آنتی‌ویروس و فایروال قوی، پشتیبان‌گیری منظم و ذخیره‌سازی پشتیبان‌ها در جایی جداگانه از سیستم‌ها، عدم باز کردن پیوست‌های ناشناس و لینک‌های مشکوک از اقدامات موثر برای پیشگیری از باجگیری هستند. در صورتی که باج افزار MKP یا سایر نوع باجگیری‌ها وارد سیستم شود، توصیه می‌شود با پرداخت باجگیری در هیچ حالت همکاری نکرده و حتماً با مراجعه به متخصصین امنیتی معتبر و گزارش موضوع به مراجع قانون موضوع را پیگیری کنید. یکی از اقدامات مهم در پیشگیری از باجگیری با باج افزار MKP و سایر نوع باجگیری‌ها، آموزش کاربران و کارکنان سازمان‌ها درخصوص رفتارهای امنیتی در استفاده از اینترنت و ایمیل‌ها است. همچنین، مطالعه و پیگیری آخرین روش‌ها و تکنیک‌های استفاده شده توسط باج افزار MKP و سایر باجگیری‌ها نیز می‌تواند به کشف زودهنگام و پیشگیری از حملات کمک کند.

باج افزار MKP چیست؟

باج افزار MKP چه فایل هایی را آلوده می کند؟

باج افزار MKP یک نوع باجگیری آنلاین است که معمولاً فایل‌های موجود در سیستم عامل هدف را آلوده می‌کند. این باج‌افزار قادر است به طور خاص، فایل‌های زیر را آلوده کند:

  • فایل‌های متنی: باج افزار MKP ممکن است فایل‌های متنی از جمله اسناد مایکروسافت آفیس (مانند فایل‌های Word ،Excel ،PowerPoint و غیره)، فایل‌های متنی تصاویر (مانند فایل‌های PDF) و فایل‌های متنی دیگر را آلوده کند.
  • فایل‌های گرافیکی و صوتی: باج افزار MKP می‌تواند فایل‌های تصویری (مانند فایل‌های JPEG ،PNG ،GIF و غیره)، فایل‌های صوتی (مانند فایل‌های MP3 ،WAV و غیره) و فایل‌های ویدئویی (مانند فایل‌های MP4 ،AVI و غیره) را نیز آلوده کند.
  • فایل‌های پشتیبان (Backup): باج افزار MKP ممکن است به فایل‌های پشتیبان یا دیتابیس موجود در سیستم دسترسی پیدا کرده و آن‌ها را نیز آلوده کند. این امر می‌تواند بازگردانی اطلاعات پشتیبان‌ها را به خطر بیندازد.
  • سایر فایل‌ها: باج افزار MKP ممکن است به فایل‌های دیگری نیز دسترسی پیدا کند و آن‌ها را آلوده کند، از جمله فایل‌های نرم‌افزارها، تنظیمات سیستم، فایل‌های پایگاه‌داده و سایر فایل‌های موجود در سیستم عامل هدف.
باج افزار MKP چیست؟

جلوگیری از آلوده شدن فایل ها به وسیله باج افزار MKP

برای جلوگیری از آلوده شدن فایل‌ها به وسیله باج افزار MKP و سایر باج‌افزارها، بهتر است از روش‌های زیر استفاده کنید:

  • به روزرسانی سیستم عامل و نرم‌افزارها: همواره سیستم عامل و نرم‌افزارهای مورد استفاده خود را به آخرین نسخه به‌روزرسانی کنید. این به‌روزرسانی‌ها عموماً شامل ترمیم‌کاری امنیتی هستند که ممکن است آسیب‌پذیری‌های امنیتی را برطرف کنند.
  • استفاده از نرم‌افزارهای ضد ویروس: نرم‌افزارهای ضد ویروس می‌توانند باج‌افزارها و سایر بدافزارها را تشخیص دهند و آن‌ها را از ورود به سیستم جلوگیری کنند. همچنین، بهتر است به‌روزرسانی‌های لازم را برای نرم‌افزارهای ضد ویروس نیز انجام دهید.
  • اجتناب از باز کردن پیوست‌های ناشناخته: باج افزار MKP و سایر باج‌افزارها معمولاً ازطریق پیوست‌های ایمیل، پیام‌های ناشناخته در شبکه‌های اجتماعی و سایر وسایل انتقال فایل به سیستم عامل هدف نفوذ می‌کنند. بنابراین، همواره از باز کردن پیوست‌ها و لینک‌های ناشناخته پرهیز کنید.
  • پشتیبان‌ گیری و به روزرسانی منظم اطلاعات: ایجاد نسخه‌های پشتیبان از فایل‌ها و اطلاعات مهم سیستم عامل و به‌روزرسانی آن‌ها به‌طور منظم می‌تواند در صورت آلودگی با باج افزار MKP و سایر باج‌افزارها، به شما کمک کند تا از از دست دادن اطلاعات مهم جلوگیری کنید.
  • محدود کردن دسترسی‌ها: بررسی و محدود کردن دسترسی‌ها و اجازه‌های کاربران به فایل‌ها و پوشه‌های سیستم عامل می‌تواند به جلوگیری از گسترش باج افزار MKP و سایر بدافزارها کمک کند. تنظیم سطوح دسترسی به‌طور دقیق و محدود به کاربران و گروه‌های معتبر، به کاهش احتمال آلوده شدن فایل‌ها توسط باج‌افزارها کمک می‌کند.
  • آگاهی از مهارت‌های امنیتی: آگاهی از مفاهیم امنیتی و رفتارهای مشکوک می‌تواند به شما کمک کند تا به سرعت هشدارهای امنیتی را تشخیص دهید و از برخورد با باج افزار MKP و سایر بدافزارها جلوگیری کنید. آموزش خود و کاربران سیستم عامل هدف در مورد مهارت‌های امنیتی و اصول عمومی امنیت اطلاعات می‌تواند به ارتقای سطح امنیتی سیستم عامل کمک کند.

استفاده از ترکیبی از این روش‌ها و ابزارهای امنیتی می‌تواند به جلوگیری از آلوده شدن فایل‌ها به‌وسیله باج افزار MKP و سایر باج‌افزارها کمک کند و امنیت سیستم عامل را بهبود بخشد. همچنین، در صورت مشکوک بودن یک فایل، باید آن را از سیستم عامل جدا کرده و به طور جداگانه بررسی کرد. در صورتی که باج افزار MKP یا سایر بدافزارها تشخیص داده شود، باید تمامی اقدامات لازم برای کنترل آن و پاکسازی سیستم عامل انجام شود. همچنین در صورت امکان، اطلاعات مهم و فایل‌ها را از پشتیبان‌های قبلی بازیابی کرده و از نسخه‌های پشتیبان جدید تهیه کنید.

به‌طورکلی، در صورت بروز باجگیری با باج افزار MKP یا هر نوع باجگیری دیگر، توصیه می‌شود تمام فعالیت‌های سیستمی را متوقف کرده و فوراً با متخصصین امنیتی تماس بگیرید. ارائه اطلاعات دقیق و جامع درباره باجگیری به متخصصین امنیتی و مراجع قانونی، می‌تواند به بررسی و رفع حمله کمک کند. همچنین، در صورت عدم پرداخت باجگیری، حتماً از پشتیبان‌های قبلی و ذخیره‌سازی آن‌ها برای بازگردانی فایل‌ها استفاده شود.

منتظر تماس شما هستیم

گاهی برای سیستم‌های بزرگ اتفاقاتی پیش می‌آید که تقریبا کار از کار گذشته است و لازم است یک متخصص سیستم را بررسی و رفع نماید. پس تماس با تیم ما را فراموش نکنید، نهایتا تا ۳ ساعت بعد از درخواست، پشتیبانی آغاز خواهد شد و در کمتر از ۲۴ ساعت مشکل رفع خواهد شد. تلفن: ۱۷ ۰۰ ۰۷ ۹۱ – ۰۲۱ داخلی ۴ موبایل : ۰۹۱۰۲۱۸۸۷۴۷ (پاسخگویی تا ۱۲ شب حتی روزهای تعطیل)