مقدمه

اطلاعات ذخیره شده در دیتابیس دائماً در معرض خطرات بسیار زیادی هستند که می‌تواند امنیت آن‌ها را تهدید کند. در کنار برقراری امنیت دیتابیس، نیاز است تا از دیتاهای موجود در پایگاه‌های داده بکاپ گرفته تا در صورت نیاز، آن‌ها را ریکاوری کنیم؛ به همین دلیل مبحث بکاپ و ریکاوری دیتابیس، یکی از مهم‌ترین مباحث در بخش امنیت دیتا است. ما در ادامه این مقاله قصد داریم تا در خصوص بکاپ و ریکاوری پایگاه‌های داده، بیشتر با یکدیگر صحبت کنیم.

بکاپ یا پشتیبان‌گیری از دیتابیس

به بیان بسیار ساده، بکاپ همان نسخه کپی از اطلاعات موجود است. این کپی می‌تواند شامل بخش‌های مهم دیتابیس مانند فایل‌های اطلاعاتی و فایل‌های کنترلی باشد. بکاپ محافظی است که از دیتاهای موجود در دیتابیس در برابر از دست دادن ناگهانی و غیرمنتظره اطلاعات، جلوگیری می‌کند. در صورتی ‌که بنا به هر دلیلی، داده‌های اصلی خودتان را از دست بدهید، به کمک بکاپ می‌توانید آن‌ها را به‌سادگی بازگردانید.
بکاپ به دودسته کلی بکاپ فیزیکی و بکاپ منطقی تقسیم‌بندی می‌شود. منظور از بکاپ فیزیکی که یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های استراتژی بکاپ و ریکاوری دیتابیس است، همان کپی گرفتن از فایل‌های دیتابیس به‌صورت فیزیکی است. در مقابل آن، بکاپ به‌صورت منطقی حاوی داده‌های منطقی مانند جداول و رویه‌ها بوده که به کمک ابزار oracle استخراج می‌شوند.

داشتن بکاپ و ریکاوری دیتابیس بسیار مهم است

روش‌های مختلف پشتیبان‌گیری

در ادامه روش‌های گوناگون این کار مهم را بررسی می‌کنیم:

  • پشتیبان‌گیری کامل
    روش پشتیبان‌گیری از داده‌های موجود در دیتابیس، یک روش زمان بر و طولانی خواهد بود. اما مزایای زیادی با خود به همراه خواهد داشت. شما در این روش از تمامی اطلاعات، داده‌ها و تراکنش‌های خودتان را بکاپ گرفته و می‌توانید آن‌ها را در فضای جداگانه‌ای نگهداری کنید.
  •  پشتیبان از گزارش تراکنش
    در این روش تنها از گزارش‌های تراکنش بکاپ گرفته خواهد شد. این امر موجب کاهش فضای ذخیره‌سازی اطلاعات و همچنین کاهش زمان پشتیبان‌گیری خواهد شد. در این روش جزئیات تراکنش بعد از ایجاد یک رکود پشتیبان جدید، حذف می‌شود.
  •  پشتیبان‌گیری دیفرانسیل
    این روش بکاپ گیری از اطلاعات شباهت زیادی به بکاپ کامل دارد که در آن هم داده‌ها و هم سوابق تراکنش ذخیره خواهند شد. تنها تفاوت موجود در این روش آن است که اطلاعات در آخرین نسخه پشتیبان کامل ذخیره خواهند شد.

به کمک ریکاوری، اطلاعات ازدست‌رفته خود را بازیابی کنید

ریکاوری یا بازیابی از دیتابیس

اکنون که شما از فایل‌های فیزیکی موجود در دیتابیس نسخه بکاپ تهیه کردید، نیاز است تا آن فایل‌ها را به کمک ریکاوری مجدداً در دسترس قرار دهید. ریکاوری مجموعه اقداماتی است که توسط آن اطلاعاتی که از قبل از آن‌ها بکاپ گرفته‌اید را بازگردانی می‌کند. در این مرحله کاربر باید بازیابی رسانه‌ای که شامل عملیات مختلفی برای بازیابی و بازگرداندن نسخه پشتیبان از فایل‌های موجود در دیتابیس را انجام دهد.

روش‌های بازیابی دیتابیس

بازیابی حالت‌های مختلفی دارد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم:

  • بازیابی مبتنی بر گزارش
    در این روش تمامی گزارش‌های تراکنش‌های در پایگاه‌داده و در یک منطقه امن ذخیره شده تا در صورت بروز هرگونه مشکل، امکان دسترسی و ریکاوری آن‌ها وجود داشته باشد. تمام اطلاعات گزارش‌ها، مانند زمان تراکنش، داده‌های آن‌ها در این روش قابل ریکاوری هستند.
  • صفحه‌بندی سایه
    در این روش، بعد از تکمیل تراکنش‌ها، داده‌ها به‌صورت خودکار برای نگهداری طولانی‌مدت، ذخیره خواهند شد و امکان بازیابی و ریکاوری آن‌ها وجود دارد. درصورتی‌که سیستم در میانه تراکنش از کار بیفتد، تغییرات ایجاد شده توسط آن در پایگاه‌داده منعکس نخواهد شد.


دلایل زیادی در خصوص اهمیت بکاپ دیتابیس وجود دارد

چرا باید از بکاپ و ریکاوری دیتابیس استفاده کنید؟

همان‌طور که عنوان شد دلایل بسیار زیادی وجود دارد که استفاده از بکاپ و ریکاوری را بالابردن امنیت داده‌های موجود در دیتابیس، ضروری می‌کند. یکی از مهم‌ترین این مسائل، وجود مشکلاتی است که ممکن است دیتابیس با آن‌ها روبرو شود. دلایل زیادی برای آسیب‌دیدن یک پایگاه‌داده وجود دارد که نیاز به پشتیبان‌گیری و برنامه‌های بازیابی اطلاعات را ضروری کرده است. از مهم‌ترین این دلایل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •  خطای کاربر
    به‌صورت معمول یکی از بزرگ‌ترین مشکلاتی که برای اطلاعات موجود در دیتابیس به وجود می‌آید، در اثر خطای کاربران مختلف خواهد رود. بروز خطای انسانی می‌تواند باعث تخریب و یا ازبین‌رفتن داده‌های موجود در دیتابیس شده و به همراه آن مشکلات متعددی را برای سازمان‌ها به وجود بیاورد. ازاین‌رو به کمک بکاپ و ریکاوری دیتابیس می‌توان به نقطه‌ای زمانی قبل از وقوع خطای کاربر بازگشت.
  • خرابی سخت‌افزار
    در کنار بروز خطای نیروی انسانی، ممکن است وجود نقص و یا خرابی در سخت‌افزارهای سرور موجب ازدست‌رفتن اطلاعات موجود در دیتابیس شود. پایگاه‌داده در چندین دیسک مختلف و در مکان‌های گوناگونی ذخیره می‌شود که ممکن است هر آن برای هرکدام از آن‌ها مشکلات متعددی به وجود بیاید. ازاین‌رو بررسی دوره‌ای و بازرسی مقطعی از سخت‌افزارهای دیتابیس امری ضروری است.
  •  بروز بلایای طبیعی
    بلایای طبیعی مانند سیل، زلزله، آتش‌سوزی یا خرابکاری‌های عمدی مانند هک شدن پایگاه‌داده، از جمله مشکلاتی هستند که می‌توانند باعث ازدست‌رفتن اطلاعات موجود در دیتابیس‌ها شوند؛ به همین دلیل نیاز است تا به کمک بکاپ و ریکاوری دیتابیس از بروز هرگونه مشکل در نگه‌داشتن اطلاعات جلوگیری کنیم.

انجام بکاپ و ریکاوری مزایای زیادی با خود به همراه دارد

چرا باید فرایند بکاپ و ریکاوری دیتابیس را انجام دهیم؟

همان‌طور که تا کنون نیز متوجه شده‌اید، انجام فرایندهای مربوط به بکاپ و ریکاوری دیتابیس می‌تواند مزایای بسیار زیادی با خود به همراه داشته باشد. اما اگر هنوز هم با این مزایا به‌خوبی آشنا نشده‌اید، ما در این قسمت قصد داریم تا به‌صورت کامل در خصوص آن‌ها صحبت کنیم.

  •  جلوگیری از شکست کسب‌وکارها
    امروزه بسیاری از سازمان‌ها و کسب‌وکارها به‌صورت گسترده اطلاعات محرمانه و مهم خودشان را در پایگاه‌های داده ذخیره‌سازی می‌کنند. درصورتی‌که مشکلی برای این پایگاه‌های داده به وجود بیایید، امکان بروز مشکلات زیادی در روند کسب‌وکارها ایجاد خواهد شد و در نهایت می‌تواند منجر به شکست آن‌ها در فضای رقابتی بازار شود.
  •  جلوگیری از خطاهای انسانی
    امکان بروز خطا در هر انسانی وجود دارد. کارمندان شرکت‌ها و سازمان‌ها نیز از این قاعده مستثنی نبوده و هر آن این احتمال وجود دارد که اشتباهی از سوی آن‌ها سر بزند. این امکان وجود داشته که نیروهای انسانی به‌صورت تصادفی داده‌های اشتباهی را وارد کرده و یا داده‌های موجود را حذف کنند. درصورتی‌که شما اقدامات لازم در خصوص بکاپ و ریکاوری دیتابیس را انجام داده باشید، در صورت بروز چنین خطاهایی خودتان را از پیش بیمه کرده‌اید.
  • از رقبا عقب نمانید
    بعدازاین که کسب‌وکارها اطلاعات مهم و حیاتی خودشان را از دست بدهند، در کنار ضررهای زیادی که متحمل می‌شوند، از رقبای خودشان نیز عقب خواهند افتاد. درصورتی‌که از دیتاهای خود بکاپ گرفته باشید و به‌موقع آن‌ها را ریکاوری کنید، مدت‌زمان زیادی طول نخواهد کشید که شما مجدداً توانایی رقابت با سایر رقبای خود را به دست خواهید آورد.

نتیجه‌گیری

بدون شک انجام فرایند مربوط به بکاپ و ریکاوری دیتابیس جز مهم‌ترین اقداماتی است که برای محافظت و حفظ داده‌های محرمانه و مهم سازمان‌ها باید انجام شود. باتوجه‌به اینکه داده‌های موجود در دیتابیس در معرض خطرهایی مانند هک شدن، حذف و یا تغییر ناگهانی، بروز مشکل سخت‌افزاری و … قرار دارند، باید در ابتدا از این اطلاعات یک کپی تهیه کرده تا سپس بتوان به آن دسترسی داشت. البته به یاد داشته باشید که انجام اقدامات لازم در خصوص بکاپ و ریکاوری پایگاه‌داده را باید به دست متخصصان حرفه‌ای سپرد.