مقدمه

شاید برای شما هم پیش‌آمده باشد که ناگهان متوجه شوید اطلاعات مهمی که در سیستم و یا پایگاه‌داده خود ذخیره کرده‌اید، از بین رفته است. بی­شک در این زمان استرس و اضطراب شما را فرا خواهد گرفت و برای بازگرداندن این اطلاعات به تکاپو خواهید افتاد. باید بدانید که روش‌های مختلفی برای بازیابی و ریکاوری دیتا وجود دارد که به کمک آن‌ها می‌توانید به‌سادگی اطلاعات خودتان را مجدداً به دست آورید.

ریکاوری دیتا به چه معناست؟

بازیابی داده‌ها و یا ریکاوری کردن دیتاها به مجموعه فرایندی اطلاق می‌شود که برای به‌دست‌آوردن اطلاعات واقع در یک دستگاه ذخیره‌سازی، انجام می‌شود. به بیان دیگر بازیابی اطلاعات به معنای بازیابی داده‌هایی است که یا به‌صورت تصادفی حذف شده‌اند و یا به علت خراب ‌شدن قطعات سخت‌ افزاری، غیرقابل ‌دسترس هستند. روش‌های مختلفی برای بازیابی دیتا و فایل‌های ازدست ‌رفته وجود دارد.

اما این بازیابی تنها در صورتی انجام خواهد شد که محتوای فایل‌های ما در جایی در فضای ذخیره‌سازی وجود داشته باشند. برای مثال بازیابی اطلاعات شرایطی را که هرگز یک فایل که در فضای ذخیره‌سازی دائمی نوشته نشده باشد را پوشش نمی‌دهد. همچنین هیچ‌ یک از روش‌های ریکاوری دیتا نمی‌توان موارد پاک‌سازی دائمی در شرایطی که اطلاعات جدید فضای ذخیره‌سازی اطلاعات قبلی را اشغال کرده است، برگرداند.

در چنین شرایطی تنها راه برگرداندن اطلاعات از بین رفته، استفاده از نسخه‌های پشتیبان خواهد بود. ازاین‌رو به همه افرادی که دارای اطلاعات حیاتی و ضروری هستند، توصیه می‌شود تا از دیتاها و داده‌های خودشان، نسخه‌های بک‌آپ و پشتیبان تهیه کنند

ریکاوری دیتا به معنای بازگرداندن اطلاعات از دست ‌رفته است

دلایل مختلف از دست ‌رفتن داده‌ها

شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که ناگهان متوجه شوید که به‌اشتباه یک فایل مهم را از روی سیستم و یا پایگاه‌داده خود پاک‌کرده باشید. در این صورت نیاز است تا به کمک روش‌های ریکاوری دیتابیس، فایل‌های ازدست‌رفته را برگردانید. شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید بیش از دو سوم از دلایل ازبین‌رفتن داده‌ها، خطای انسانی بوده تا حملات مخرب مجرمان سایبری.

از دیگر دلایل ازبین‌رفتن داده‌ها که نیاز به ریکاوری دیتا را افزایش می‌دهد، می‌توان به قطع شدن ناگهانی برق، بلایی طبیعی مانند سیل، آتش‌سوزی و …، خرابی و یا بروز نقص در تجهیزات، حذف تصادفی داده‌ها، فرمت کردن ناخواسته هارددیسک‌ها، خراب‌شدن هد خواندن/نوشتن هارددیسک، خراب‌شدن نرم‌افزار، خطاهای منطقی، خرابی سیستم‌عامل، استفاده مداوم از سیستم‌های کامپیوتری بعد از بروز علائم خرابی، آسیب‌های فیزیکی به هارددیسک، سرقت لپ‌تاپ، ریختن مایعات بر روی رایانه و … اشاره کرد.

پروسه ریکاوری دیتا می‌تواند بسیار متفاوت باشد

ریکاوری دیتا چگونه انجام می‌شود؟

فرایند بازیابی دیتا بسته به شرایط ازدست‌رفتن اطلاعات، نرم‌افزارهای بازیابی اطلاعات مورداستفاده و هدف از بازیابی، می‌تواند متفاوت باشد. برای مثال بسیاری از پلتفرم‌های نرم‌افزار پشتیبان‌گیری دسکتاپ و لپ‌تاپ به کاربران این اجازه را می‌دهد تا خودشان فایل‌های ازدست‌رفته را بازیابی کنند.

این در حالی است که ریکاوری دیتابیس نیازمند فرایند پیچیده‌تری است که نیاز به مداخله افراد متخصص و حرفه‌ای در این زمینه دارد.از سوی دیگر شما این فرصت را دارید تا از خدمات مختلف بازیابی اطلاعات شرکت‌های متخصص در این زمینه استفاده کرده تا فایل‌هایی که از آن‌ها پشتیبان‌گیری نکرده‌اید و به‌صورت تصادفی از بین رفته‌اند را برای شما بازگردانی کنند.

ریکاوری دیتا به این دلیل امکان‌پذیر است که یک فایل و اطلاعات مربوط به آن در مکان‌های مختلفی ذخیره می‌شوند. برای مثال، سیستم‌عامل ویندوز از یک جدول تخصیص فایل برای ردیابی فایل‌هایی که روی هارددیسک هستند، استفاده می‌کند. جدول تخصیص به‌مانند فهرست مطالب یک کتاب بوده، درحالی‌که فایل‌های واقعی روی هارددیسک، مانند صفحات کتاب، ذخیره شده‌اند.

برای ریکاوری اطلاعات خود از نسخه پشتیبان اطلاعات استفاده کنید

بازیابی فایل‌ها

زمانی که داده‌ها نیاز به بازیابی داشته باشند، معمولاً فقط جداول تخصیص فایل دچار مشکل شده‌اند. فایل‌های واقعی که نیاز به ریکاوری دارند ممکن است همچنان در یک وضعیت ثابت و بدون نقص بر روی هارددیسک شما وجود داشته باشند. اگر فایل همچنان موجود باشد، یا آسیب‌دیده و رمزگذاری نشده باشد، می‌توان به‌سادگی آن را بازیابی کرد.
حتی درصورتی‌که فایل شما بر اثر آسیب‌های فیزیکی از بین رفته باشد، امکان ریکاوری آن وجود دارد. بسیاری از برنامه‌ها مانند مایکروسافت آفیس، هدرهای یکسانی را در ابتدای فایل‌ها قرار داده تا مشخص شود که کدام برنامه به آن‌ها تعلق دارد. می‌توان به کمک برخی ابزارهای کمکی برای بازسازی هدرهای فایل به‌صورت دستی، اقدامات لازم را صورت داد. این در حالی است که بیشتر فرایندهای ریکاوری اطلاعات، فناوری‌های مختلف را با یکدیگر ترکیب کرده و صرفاً نمی‌توان از این روش‌های ساده برای بازگرداندن اطلاعات استفاده کرد.

ریکاوری اطلاعات خود را به افراد متخصص بسپارید

انواع خدمات بازیابی

همان‌طور که گفتیم فرایند بازیابی دیتا بسته به شرایط ازدست‌رفتن اطلاعات، نرم‌افزارهای بازیابی اطلاعات مورداستفاده و هدف از بازیابی، می‌تواند متفاوت باشد. در این بخش از مقاله انواع خدمات بازیابی دیتاها را برایتان برمی‌شماریم تا ا این مقوله بیشتر آشنا شوید:

  • بازیابی هارددیسک

درصد زیادی از خدمات ریکاوری دیتا، صرف خدمات بازیابی اطلاعات از خرابی هارددیسک‌ها است. از آن جایی که روزبه‌روز تکنولوژی در حال پیشرفت است، هارددیسک‌ها نیز گنجایش بیشتری پیدا کرده و داده‌های بیشتری را در خود نگهداری می‌کنند. این به معنای آن است که بازیابی هارددیسک‌ها بسیار مهم‌تر از گذشته شده است و کاربران نگران ازدست‌دادن اطلاعات ارزشمند خود هستند.

  • ریکاوری RAID

سیستم‌های RAID بسیار پیچیده بوده و ازاین‌رو برای نگهداری، مدیریت و جلوگیری از رسیدن آسیب به آن‌ها، نیاز به تخصص و دانش بیشتری وجود دارد. زمانی که برای یک سیستم RAID مشکلی به وجود بیاید و یا داده‌های آن از دست برود، می‌تواند حتی منجر به شکست کامل یک شرکت و یا ضررهای مالی شدید شود. درصورتی‌که برای سیستم RAID شما مشکلی به وجود آمده است، حتماً از افراد متخصص در این زمینه کمک بگیرید.

  • بازیابی نوار TAPE RECOVERY

نوار یا TAPE در وهله اول برای پشتیبان‌گیری از داده‌ها و به‌عنوان یک رسانه ذخیره‌سازی متوالی استفاده می‌شود اما به یاد داشته باشید که نوارها نیز به‌مانند سیستم‌های RAID حساسیت و پیچیدگی بالایی داشته و شما نباید به‌هیچ‌عنوان خودتان اقدام به ریکاوری دیتا در آن‌ها کنید. در این زمان نیز کمک‌گرفتن از افراد خبره در زمینه ریکاوری و بازگرداندن اطلاعات می‌تواند تنها راه ممکن باشد.

  • بازیابی نوری OPTICAL RECOVERY

رسانه‌های نوری به‌مانند سی‌دی‌ها و دی‌وی‌دی‌ها توسط لیزر نوشته و خوانده می‌شوند. درصورتی‌که سی دی و یا دی‌وی‌دی حاوی اطلاعات شما دچار خش خوردگی شده باشد، ممکن است در زمان پخش آن مشکلاتی به وجود بیایید. برای رفع این موضوع نیاز است تا بازیابی نوری توسط متخصصان در این زمینه انجام شود.

نتیجه‌گیری

درصورتی‌که برای اطلاعات شما مشکلی به وجود بیاید و یا به‌صورت ناخواسته و بنا به هر دلیلی از بین بروند، شما این شانس را دارید تا به کمک روش‌های مختلف ریکاوری دیتا، آن‌ها را بازگردانی کنید. درصورتی‌که از فایل‌ها و اطلاعات ضروری خود نسخه پشتیبان تهیه نکرده‌اید و این اطلاعات ازدست‌رفته‌اند، نیاز است تا برای ریکاوری کردن آن‌ها از افراد متخصص در این زمینه مشورت بگیرید. ما در این مقاله نکات مهمی را در خصوص بازگردانی اطلاعات و انواع روش‌های آن در اختیار شما قرار دادیم.