مقدمه

در این مقاله قصد داریم بازیابی اطلاعات آسیب دیده را مورد بررسی قرار دهیم. از دست دادن داده ها یک تجربه استرس زا است که بیشتر افرادی را که سبک زندگی دیجیتالی دارند تحت تاثیر قرار می دهد. چندین سناریو وجود دارد که ممکن است به‌ طور تصادفی فایل ‌ها را حذف کنید یا به ‌طور ناخواسته Recycle Bin رایانه شخصی خود را خالی کنید. گاهی اوقات نیز ممکن است که رایانه شخصی و یا هارد دیسک شما از کار بیفتد مثلا صفحه رایانه شما ممکن است یک  Bluescreen Error نشان دهد، سیستم عامل زمان زیادی طول بکشد تا Boot شود و… .

همه اینها نشانه هایی هستند که نشان دهنده خرابی سیستم یا هارد دیسک هستند. بنابراین توصیه می ‌شود همیشه از فایل‌ های مهم خود یک نسخه ی پشتیبان تهیه کنید، مخصوصاً زمانی که شروع به تجربه چنین شرایطی می‌ کنید. ولی اگر بصورت ناگهانی  سیستم عامل شما از کار بیفتد و به داده ‌های موجود در دیسک نتوانید دسترسی پیدا کنید و یا داده ها از بین بروند؛ آن موقع چه کار باید کنید؟ خوشبختانه، این مقاله شما را با روش‌ های ساده نحوه بازیابی اطلاعات پس از خرابی آشنا می ‌کند.

دلایل خراب شدن اطلاعات ها

  • نوسانات برق: افزایش ناگهانی منبع تغذیه می تواند فایل های سیستم ویندوز را خراب کند. از یک تنظیم کننده ولتاژ برای محافظت از رایانه شخصی خود استفاده کنید
  •  قطع ناگهانی برق: اگر منبع تغذیه رایانه شما به طور ناگهانی قطع شود و باتری سریع‌ تمام شود، می‌تواند منجر به خراب شدن فایل ‌ها شود
  •  خطا های به روز رسانی: در زمان به روز رسانی سیستم عامل رایانه شما، احتمال ایجاد فایل های خراب به دلیل باگ های موجود در سیستم عامل وجود دارد که در نهایت باعث خرابی کامپیوتر شما می شوند
  •  نسخه های ناسازگار: اگر نسخه اشتباهی از یک فایل را دانلود یا نصب کنید
  •  فایل های ویروسی یا آلوده: فایل های آلوده به ویروس و بدافزارها
  •  مشکل هارد دیسک: اگر هارد دیسک کامپیوتر شما با فایل های ناخواسته یا Bloatware پر شود، احتمال خراب شدن فایل ها افزایش می یابد
  • عوامل دیگری مثل خرابی Motherboard یا حافظه و یا گرم شدن بیش از حد کامپیوتر و یا حافظه ی کم سیستم و … نیز می توانند باعث خراب شدن کامپیوتر و داده های شما شوند

نحوه بازیابی اطلاعات آسیب دیده زمانی که کامپیوتر بطور کامل خراب نشده است

گاهی اوقات وقتی کامپیوتر شما به طور کامل خراب نمی شود، می ‌توانید رایانه خود را با استفاده از یک درایو ریکاوری Recovery Drive بوت (Boot) کرده و سپس فایل های مورد نیاز خود را از روی هارد درایو کامپیوترتان منتقل کنید.
همچنین اگر فقط سیستم عامل از کار بیفتد، می توانید هارد دیسک را جدا کرده و سپس آن را از طریق USB به کابل SATA رایانه دیگری متصل کنید. اگر laptop دارید، می توانید مستقیماً هارد دیسک را به عنوان درایو دوم به صورت داخلی نصب کنید. پس از اینکه راه هایی که بالاتر اشاره کردیم را انجام دادید، راه های زیر را برای بازیابی اطلاعات خود امتحان کنید:

  • راه 1: بازیابی اطلاعات آسیب دیده از کامپیوتر: از گزینه Last known good configuration استفاده کنید
    Last known good configuration گزینه ای است که در منوی Boot وجود دارد.

مرحله 1. کامپیوتر خود را راه اندازی کنید و قبل از نمایش لوگوی ویندوز، کلید F8 را چندین بار فشار دهید. سپس، پنجره Advanced Boot Options را خواهید دید.

مرحله 2. گزینه Last Known Good Configuration را انتخاب کرده و Enter را فشار دهید.

مرحله 3. منتظر بمانید تا رایانه شما راه اندازی شود و بررسی کنید که آیا مشکل حل شده است یا خیر .

  • راه 2: بازیابی اطلاعات پس از خرابی کامپیوتر با استفاده از حالت ایمن
    هدف اصلی حالت ایمن یافتن منبع مشکل و رفع آن است ولی متاسفانه قادر به رفع تمام مشکلات کامپیوتر شما نیست . هنگامی که کامپیوتر در حالت ایمن است، سیستم عامل فقط با درایوها و برنامه های پیش فرض شروع به کار می کند. این کار از خرابی های سیستمی که به دلیل خطاهای درایو یا بدافزار ها رخ می دهد، مراقبت می کند.

مرحله 1. وارد پنجره Advanced Boot Options شوید، Safe Mode را انتخاب کنید.
مرحله 2. کامپیوتر را خاموش و راه اندازی مجدد کنید، سپس ببینید آیا مشکل حل شده است یا خیر.

راه 3: بازیابی اطلاعات آسیب دیده از کامپیوتر خراب با بازیابی سیستم در حالت ایمن
اگر خرابی رایانه شما به دلیل نرم افزار یا درایور های خراب باشد، می توانید بازیابی سیستم را در حالت ایمن انجام دهید. این حالت می تواند از بسیاری از مشکلات جلوگیری کند.

مرحله 1. با فشار دادن مکرر F8، رایانه خود را در حالت ایمن راه اندازی کنید. سپس، روی منوی
Start > All Programs > Accessories > System Tools > System Restore کلیک کنید تا به پنجره system Restore دسترسی پیدا کنید.
نکته: اگر رایانه شما ویندوز 10 است، لطفاً در حالیکه کلید Shift را نگه داشته اید، Restart را فشار دهید تا پنجره Choose an option را مشاهده کنید. سپس troubleshoot >Advanced options>startup setting>Restart را انتخاب کنید و 4 یا F4 را فشار دهید تا حالت ایمن فعال شود.
مرحله 2. گزینه Recommended restore را انتخاب کنید و روی Next کلیک کنید. همچنین اگر این مورد در دسترس نبود می توانید گزینه Choose a other restore point را علامت بزنید.
مرحله 4. چک کنید که تنظیمات درست باشند و روی Finish کلیک کنید.

از دستور SFC /Scannow استفاده کنید

ساده ترین راه برای جستجوی فایل های خراب سیستم خود استفاده از ابزار تعمیر ویندوز به نام SFC یا System File Checker tool است. فرآیند اسکن و تعمیر با استفاده از SFC در زیر در چند مرحله ساده توضیح داده شده است.
مرحله 1: با باز کردن command prompt شروع کنید. برای انجام این کار، “Windows + R” را فشار دهید و “cmd” را تایپ کنید.
مرحله 2: کلید Enter را فشار دهید و هنگامی که cmd باز است، “sfc/scannow” را تایپ کنید. سپس کلید “Enter” را فشاردهید. این کار اسکن را آغاز می کند.

از دستور CHKDSK استفاده کنید

مورد بعدی که می تواند به شما در بازیابی فایل های خراب کمک کند دستور Chkdsk است. این مراحل را برای از بین بردن فایل های خراب با استفاده از Chkdsk طی کنید.

  • مرحله 1: cmd را مانند مراحل قبل باز کنید.
  • مرحله 2: اکنون، خط فرمان زیر را وارد کنید:
    chkdsk e: /f /r /x
  •  “e” نشان دهنده درایو مد نظر ماست است که می خواهیم آنرا تعمیر کند
  •  chkdsk /f برای رفع هر گونه خطای شناخته شده یا یافت شده در سیستم ما است
  •  chkdsk /r برای مکان یابی فایل های ویروسی و برای بازیابی اطلاعات است
  •  chkdsk /x برای اعمال نیرو(force) بر روی volume ی است که می‌خواهید بررسی کنید
  • مرحله 4: در صورت وجود هرگونه فایل خراب در سیستم شما، توصیه می شود پس از تکمیل Chkdsk، ابزار System File Checker را اجرا کنید تا بتوانید فایل های از دست رفته یا خراب شده را تعمیر کنید.

اطلاعات خود را با یک ابزار بازیابی اطلاعات آسیب دیده بازیابی کنید

اگر هارد دیسک شما بیش از توانایی های نرم افزار بازیابی اطلاعات آسیب دیده خود کامپیوتر است، همچنان می توانید با کمک یک ابزار بازیابی اطلاعات دیگر، اطلاعات خود را بازیابی کنید. ابزار های بازیابی اطلاعات مثلCleverfiles ، Wondershare Recoverit ، TestDisk ، Remo Data Recovery Tool و … راه حل های خوبی برای زمانی هستند که با هارد دیسک آسیب دیده یا خراب روبرو می شوید. همچنین برای تعمیر فایل ها و داده های خراب می توانید از ابزاری مثل Stellar file repair toolkit استفاده کنید.
ما در اینجا به عنوان مثال از ابزار Remo Data Recovery Tool استفاده خواهیم کرد.

بازیابی اطلاعات آسیب دیده با استفاده از ابزار Remo Data Recovery Tool

Remo Data Recovery Tool  یک ابزار بازیابی قابل اعتماد است که می تواند اطلاعات از دست رفته سیستم را بازیابی کند. این نرم افزار دارای دو حالت Normal scan و Deep scan است.

گزینه Deep scan هارد دیسک را اسکن می کند و داده ها را بخش به بخش بازیابی می کند. همچنین قابلیت بازیابی اطلاعات از بخش های خراب و ویروسی را نیز دارد. از آنجاییکه اکثر خرابی‌های سیستم منجر به خراب شدن درایو می‌شوند، ویژگی Deep Scan می‌تواند به شما کمک کند تا کل داده‌ های درایو را حتی زمانی که غیرقابل دسترس هستند نیز بازیابی کنید.

ابزار Remo Recover داده‌ها را از محل های ذخیره‌سازی مختلف مانند کارت‌های حافظه فلش، USB، hard disk و … بازیابی می‌کند. فایل‌های FAT16، FAT32، NTFS، exFAT و بسیاری از فایل های دیگر را نیز می‌توان توسط این برنامه  بازیابی کرد.

مراحل بازیابی اطلاعات آسیب دیده با استفاده از ابزار Remo Data Recovery Tool

  • برای بازیابی اطلاعات آسیب دیده، به یک کابل USB، یک دستگاه ذخیره‌سازی مانند درایو فلش USB یا CD/DVD و یک رایانه در حال کار نیاز دارید
  • Hard drive را بیرون بیاورید
  • Hard drive خراب شده را از طریق کابل USB به رایانه دیگری متصل کنید. اگر می توانید به محتوای روی hard drive دسترسی داشته باشید، باید آن را در فلش USB خود کپی کنید. اگر که دسترسی نداشتید، می توانید از نرم افزار های بازیابی اطلاعات استفاده کنید
  • نرم افزار Remo Recover را دانلود کرده و بر روی سیستم خود نصب کنید
  • نرم افزار را با دوبار کلیک بر روی آیکون دسکتاپ راه اندازی کنید و از صفحه اصلی گزینه Recover Partitions را انتخاب کنید
  • در مرحله بعد، درایوی را که می خواهید اطلاعات را از آن بازیابی کنید انتخاب کنید و روی دکمه Scan کلیک کنید تا فرآیند اسکن شروع شود
  • پس از اسکن، لیستی از فایل های بازیابی شده نشان داده می شود که می توانید داده های بازیابی شده را در مکان مورد نظر خود ذخیره کنید

نکاتی برای جلوگیری از از دست رفتن اطلاعات

در اینجا نکاتی بیان شده که به شما کمک می کند  تا از، از دست رفتن اطلاعات خود جلوگیری کنید

  • در صورت شنیدن هرگونه صدای عجیب و غریب مانند صدای کلیک یا ساییدن، استفاده از دستگاه را متوقف کنید
  • از نرم افزار آنتی ویروس برای محافظت از دستگاه خود از بدافزارها و ویروس ها استفاده کنید. بسیاری از ویروس ‌ها و بدافزار ها به رایانه شما حمله می‌کنند و ممکن است منجر به از دست رفتن اطلاعاتتان شوند
  • آنتی ویروس خود را به روز نگه دارید تا ویروس های جدید وارد شده از اینترنت را فیلتر کنید
  • برای محافظت از اطلاعات خود، از اطلاعات خود نسخه پشتیبان تهیه کنید. این ممکن است به شما این امکان را بدهد که همه داده‌ های خود و یا بیشترشان را بدون نرم‌افزار اختصاصی و یا استفاده از یک سرویس بازیابی اطلاعات مانند Cleverfiles Data Recovery Service، بازیابی کنید
  • دستگاه ذخیره سازی را از گرمای شدید یا رطوبت زیاد دور نگهدارید زیرا این شرایط می تواند باعث آسیب به آن دستگاه شود
  • سعی کنید سیستم خود را تمیز و عاری از گرد و غبار یا هرگونه آلودگی نگه دارید
  • برنامه های زیادی را همزمان اجرا نکنید. برنامه ای را که در حال حاضر از آن استفاده نمی کنید ببندید
  • همیشه فضای موجود دیسک را بررسی کنید. سعی کنید آن را بیش از حد پر نکنید
  • سیستم عامل خود را به همراه درایورها دائما به روزرسانی کنید